Wat betreft het huren van een kamer (in Nederland gebruiken ze het woord ‘kot’ niet) zijn er een aantal belangrijke verschillen met België. Ten eerste bestaat in Nederland de gewoonte onder de studenten om tijdens het weekend niet naar huis te gaan: de meeste studenten wonen officieel niet meer bij hun ouders en gaan ongeveer om de drie weken naar hun ouders.
Omdat je hier zowel in bijvoorbeeld oktober, als in februari of juni kan afstuderen worden de meeste kamers verhuurd per maand. Meestal heb je dus een contract voor onbeperkte duur, met een maand opzegtermijn. In de meeste studentenhuizen heb je de luxe van een telefoon-, kabel- en internetaansluiting en een abonnement op de krant.
Aangezien Delft een studentenstad is met een 20.000-tal studenten en relatief weinig studentenkamers, is het aangeraden om ruim op voorhand een kamer te beginnen zoeken. Verschillende opties zijn mogelijk, hieronder bieden we je een vereenvoudigd overzicht:
- TU Delft: Hier vind je de optie om je als internationale student aan te melden voor een kamer van de TU Delft zelf. Schrijf je wel zo snel mogelijk in, om er zo zeker van te zijn dat je een kamertje kan bemachtigen, want ze vliegen de deur uit.
- Moeder Delftsche: Bij de vereniging hebben we studenten die elke 6 maanden op stage en uitwisseling gaan en hun kamer dus te huur aanbieden. Neem een kijkje op de speciale koten-pagina van onze vereniging. Altijd handig en makkelijk te regelen.
- DUWO: Een organisatie die studentenkamers verhuurt in Delft en tevens een van de grootste. Ook hier is het belangrijk op tijd in te schrijven: hoe vroeger je je registreert op de website, hoe meer kans je maakt op een kamer. DUWO is een organisatie met veel mogelijkheden maar kan, bij momenten, erg ingewikkeld zijn. Het is belangrijk goed op de hoogte te blijven van al je rechten en plichten als huurder om efficiënt in je kamer te kunnen blijven wonen. Hierover zijn er online veel tips te vinden, of je kan je laten adviseren. Dat laatste is in de meeste gevallen echter niet nodig.
- Eigen initiatief: Hier vind je ook een lijstje met de Nederlandse sites die kamers verhuren. Een kamer bij een hospita is een goede oplossing voor in het begin. Indien je dan alsnog in een studentenhuis wilt wonen, wat ten zeerste aangeraden wordt, kan je van daaruit verder zoeken. Er zijn ook veel studenten die buiten Delft wonen: in Rijswijk, Delfgauw, Pijnacker, Den Haag of Rotterdam. Vanuit deze gemeenten en steden is Delft gemakkelijk met openbaar vervoer te bereiken. Een andere mogelijkheid is om een kamer in onderhuur aan te nemen. Je bent dan al bijvoorbeeld de eerste drie tot zes maanden van het schooljaar zeker van een verblijfplaats in Delft en daarna kan je op zoek gaan naar een definitieve kamer. Het grote voordeel hiervan is dat de meeste studenten na september een kamer gevonden hebben. Als je in december een kamer wilt zoeken is er dus minder concurrentie tijdens de jacht op een kamer.
- Nederlandse instemming: Als je in aanmerking wilt komen voor een kamer in een Nederlands studentenhuis komt het al eens voor dat je op instemming moet gaan in Delft zelf. Je kan dit bekijken als een soort sollicitatiegesprek met een groep van andere kamerzoekende studenten, waarna het huis kiest welke student het beste bij hen past. Meestal krijg je diezelfde avond nog een telefoontje of je het geworden bent of niet. Laat zeker de moed niet zakken als je meerdere instemmingen moet lopen, dit is perfect normaal.
LET OP: Teken nooit een contract voor je het huis persoonlijk hebt gezien om onaangename verrassingen te vermijden!
Bij sommige kamers is het mogelijk om (met terugwerkende kracht) huurtoeslag te krijgen. Dit is een soort steun van de overheid om het huren van kamers toegankelijker en goedkoper te maken. Meer informatie omtrent de voorwaarden en aanvraagprocedure vind je hier.